lauantai 18. toukokuuta 2019

Lawful evil

Fantasiaroolipelejä pelanneet tietävät, että hahmojen - pelattavien sekä NPC-sivuhahmojen - moraalikäsitys esitetään yksinkertaistettuna yhdeksänruutuisena kenttänä, jolla seurataan kahta akselia: "hyvä" vastaan "paha", sekä "laillisuus" ja sen vastakohtana "kaoottisuus".

Tämä johtuu siitä, että vaikka joku on hyvä ihminen, se ei vielä tarkoita, että hänen mielestään lakeja pitää noudattaa niiden itsensä vuoksi, vaan voi olla, että hänen mielestään moraalittomia ja vääriä lakeja saa hyvällä omallatunnolla rikkoa. Vastaavasti paha ihminen ei automaattisesti ole lainrikkoja, vaan hän saattaa nähdä lait hyvänä työkaluna omien kusipäisten päämääriensä edistämiseen.

Tässä hyvä selvennys Game of Thronesia katsoneille:


Tosielämässä asia ei tietenkään ole noin yksinkertainen. Osittain siksi, koska oikeat ihmiset ovat monivivahteisempia, eikä mikään yksinkertainen kenttäruutu määritä heidän jokapäiväistä toimintaansa, ja siksi, koska lähes kaikki oikeat ihmiset yrittävät vain tulla toimeen, jolloin he viettävät suurimman osan ajastaan "true neutral"-ruudussa, piipahtaen vain hetkittäin muissa ruuduissa tilanteen mukaan.

Ennen kaikkea kuitenkin siksi, koska siinä, missä fantasiapelien pahat hahmot tietävät olevansa pahoja ja pitävät pahuuttaan ihan hyvänä juttuna, oikeassa elämässä jokainen on omasta mielestään hyvyyden ja oikeuden puolella, vaikka käytännön teot osoittaisivat jotain ihan muuta.

Silti pahojakin ihmisiä on. Chaotic evil -tyyppisiä kavereita näkyy paljon otsikoissa, mutta heitä on saamaansa mediahuomioon suhteutettuna hyvin vähän, ja heistäkin vain osa on vapaalla jalalla. Neutral evilit ovat itsekeskeisiä mulkkuja, joista voi olla harmia, mutta hekään eivät yleensä erikseen hakeudu tilanteisiin, joissa pääsisivät kyykyttämään viattomia sivullisia ilman selkeää hyötyä. Kaikkein eniten minua inhottavat lawful evil -ihmiset. Hyväksi esimerkiksi lawful evilistä ilmoittautui kirjailija Natasha Tynes:



Eli kun hän näki paikallisjunan työntekijän syövän junassa eväitään, hänen moraalinen impulssinsa oli järkätä työntekijälle potkut, eikä edes suoralla yhteydenotolla työnantajalle, vaan Twitterin kautta, jolloin poispotkittavan työntekijän naama tuli julkiseen tietoon Amerikasta jopa tänne Suomeen asti.

Joo, junissa ei saa syödä. Varsinkin jos univormupukuinen työntekijä syö junassa, se on hyvin noloa mainosta firmalle, ja voisin olettaa, että firman sääntöjen mukaan sellaisesta saa potkut. Pykälien mukaan on siis ihan oikein, että sääntöjä rikkovat työntekijät käräytetään firmalle, että sellaisista voidaan hankkiutua eroon.

Joku muu (itse asiassa miljoonat muut) voisi olla sitä mieltä, että tuollainen rike ei ole niin paha, että siitä ansaitsee potkut ja lisäksi maailmanlaajuisen häpäisykampanjan. Palaute oli niin rajua, että yli kymmenen vuotta Twitterissä vaikuttanut ja itsensä "social media stategistiksi" brändännyt Tynes päätyi poistamaan Twitter-tilinsä.

Asia ei jäänyt tähän, koska Tynesin uhri oli musta nainen, jotka ovat muutenkin korkealla uhrihierarkiassa. Voi olla, että samanlaista kohua ei olisi syntynyt, jos kyseessä olisi ollut valkoinen mies, mutta ei minua edes kiinnosta. Kohun seurauksena hänen kirjansa kustantaja irtisanoi sopimuksen ja kirjan painaminen lopetettiin. Se tuskin edes vaikutti enää kovasti myyntituloihin, kun katsoo, millaisia arvosteluja hänen kirjansa on saanut kohun jälkimainingeissa:
Would you still go ahead and buy a book if you know it was written by a bigot who went out of her way to get an African American lady fired for eating on her way to work? I asked myself this question, then decided I'd rather give my money to someone more deserving.
Ei mennyt social media -strategia ihan putkeen. Ja mitä Tynes olisi parhaassakaan tapauksessa hyötynyt ilmiannostaan? Pahaa hyvää mieltä siitä, että pääsi kusemaan rankasti toisen muroihin ihan vaan koska voi.


Seuraava tapaus tulee Suomesta. Lawful evilin ja chaotic goodin ongelma on, että ne menevät ihmisiltä helposti sekaisin. Kun ihminen kokee olevansa epätavallinen maailmassa, joka syrjii epätavallisia, hän helposti uskoo taistelevansa hyvän puolesta järjestelmää vastaan, vaikka käytännössä hänen toimintansa on pelkkää kiukuttelua viattomia sivullisia kohtaan järjestelmän sallimien rajojen puitteissa.

Esimerkiksi vegaaniravinto on siitä hankala, että se vaatii vaivannäköä. Sekasyöjä voi lappaa turpaansa mitä tahansa, kun taas vegaanin pitää erikseen valikoida tuotteita, joissa ei ole eläinperäisiä osia. Tästä saattaa joillekin tulla tunne, että lihanormatiivinen yhteiskunta syrjii vegaaneja. Tämä ymmärrettävästi suututtaa, ja kun suuttumus pysyy yllä ja vahvistuu arjessa päivä päivältä enemmän, se tekee ihmisestä kyllästyneen ja kärttyisän, eikä hän enää jaksa kohdata sortajia ja niiden kätyreitä sivistyneesti.

Sortajien kätyreitä, kuten vaikka ravintoloiden tarjoilijoita. Kun ihminen menee ravintolaan, hän ihan oikeutetusti odottaa saavansa hyvää ruokaa ja hyvää palvelua. Asiakashan on aina oikeassa ja silleen. Kaikki ravintolat eivät ole erikseen erikoistuneita vegaaniravintoloita, mutta toki jos asiakas vegaaniruokaa haluaa, häntä ei yleensä ohjata v-alkuisin saatesanoin suoraan takapihalle voikukkia järsimään, vaan vegaaniruokaa pyritään järjestämään hänelle parhaan mukaan. Helsingin vihreälle kaupunginvaltuutetulle, Kaisa Hernbergille se ei riitä:


Artikkelista:
Ravintola Baskeri & Basson päivitykseen jättämän kommentin mukaan ei pidä paikkaansa, että tarjoilija olisi sanonut seurueelle, etteivät vegaanit olisi tervetulleita ravintolaan.
– Tämä oli suhteellisen kärjistetty tulkinta eilen käydystä keskustelusta, minkä varmasti pystyt itsekin myöntämään, ravintola toteaa kommentissaan.
– Itse emme kuitenkaan luokittele Baskeri & Basso Bistroa vegaaniravintolaksi. Sen tarjoilijamme totesi sinullekin ihan rehellisesti eilen ja sanoi myös, että tämän viestin voi kaikin mokomin viedä eteenpäin.
Ravintola: Emme luokittele itseämme vegaaniravintolaksi.
Hernberg: Haluatte siis vegaanien pysyvän poissa ravintolastanne?

(Toki tässä on vain ravintolan sana Hernbergin sanaa vastaan, mutta itsekin melkoisen todellisuusrajoitteista asiakaspalautetta kuulleena uskon lähtökohtaisesti ravintolaa.)

Mutta joo, asiakkaalla on oikeus vaatia rahoilleen vastinetta ja kertoa asiasta sosiaaliselle piirilleen, jos ei ole tyytyväinen, vaikka se sosiaalinen piiri olisi koko Suomi. Ei siinä mitään. Tarkemmin artikkelia lukemalla saamme kuitenkin tietää, että tarjoilija on saatu itkemään, eli reagointi ja kielenkäyttö ovat olleet paljon ankarammat kuin artikkeli antaa ymmärtää.

Onneksi Hernberg sentään ymmärsi kohun myötä, että ketutuksen purkaminen satunnaisiin työntekijöihin ei ole asiallista, ja pyysi anteeksi:
– On ollut tosi ikävä jälkeenpäin kuulla, että tarjoilija oli purskahtanut itkuun tapahtumien seurauksena. Selvästikin esitystapani oli tarpeettoman kärjekäs ja olen siitä pahoillani. Asiakaspalvelijoiden tylyttäminen ei ole fiksun ihmisen käytöstä, Hernberg kirjoitti.
– Tilanne on ikävä kaikille osapuolille. Omalta osaltani pyydän anteeksi, että huonoa palvelua saatuani käyttäydyin itsekin epäasiallisesti.
Tämä riittäisi minulle, eikä minulla olisi enempää syytä hermoilla Hernbergille, mutta syy, miksi otin tapauksen tähän kirjoitukseen, on tuo viimeinen lause. Vika ei Hernbergin mielestä ollut hänen omassa käytöksessään, vaan se oli vain ylimitoitettu reaktio koettuun vääryyteen. Hän ei hahmota, että tapaus on täysin sama, kuin jos minä menisin vegaaniravintolaan tilaamaan pihviä ja järjestäisin kohtauksen, jos nenäni eteen tuotu annos ei täyttäisi tasokkaan pihviravintolan standardeja.

Aika vähän on sellaisia ravintoloita, joista voi odottaa saavansa millaista ruokaa tahansa. Ravintoloilla on tyylinsä ja teemansa, joiden mukaan ruokalistat on suunniteltu. Listan ulkopuoleltakin voi tilata, mutta silloin on ymmärrettävä, että saatetaan astua kokin mukavuusalueen ulkopuolelle, eikä lopputulos välttämättä ole sama kuin ravintolassa, jonka kokit vääntävät kyseisenlaisia annoksia joka päivä aamusta iltaan.

Jos Hernbergin oikuttelulle ei naureta päin naamaa, vaan päinvastoin pyritään loppuun asti miellyttämään, ja jos hän edelleen pitää toimintaansa periaatteen tasolla oikeana, vaikka tuskin sallisi vastaavaa minulle, se ei osoita, että hänen valitsemansa viiteryhmä on syrjitty. Päinvastoin, perseilyn pitäminen periaatteessa oikeutettuna ja hyväksyttävänä silloinkin, kun sen myöntää olevan ylimitoitettua ja vääriin tahoihin kohdistettua, pudottaa hänet lawful evil -kategoriaan.


En nyt jaksa kaivella aiheesta enempää esimerkkejä. Olen harvinaisen ärhäkässä flunssassa, joten aion kuluttaa suurimman osan viikonlopusta luurit korvilla Call of Dutya pelaten. Lopuksi vielä kiitos Hernbergille ravintolasuosituksesta. En ollut aiemmin kuullut Baskeri & Basso -ravintolasta, mutta kotisivujensa perusteella se näyttää hyvin viihtyisältä paikalta. Pitää joskus käydä.

8 kommenttia:

  1. Noin niinku yleensä, elämänkokemus on antanut mm. seuraavan triolin: 1. jalat kannattaa pitää ristissä
    2. kulli pitää pitää housussa
    3. suu kannattaa pitää kiinni, (ja myös some) kunnes on laskenut riittävästi, sanotaanko vaikka 7144:ään saakka.

    Näillä ohjeilla voi selvitä mieleltään terveenä aika pitkään. Tai ainakin tulee vähemmän ongelmia.

    Ai niin, Cheek on edelleen paskaa vaikka on toivottavasti poistunut lopullisesti viihdekuvioista.

    VastaaPoista
  2. Mielensä pahoittajat ja tämä nykyajan sosiaalisuus ja media. Oikeasti mellevässä maailmassa tämä hernekallio olisi pistetty takaovesta pihalle sometin perseessä poikittain.

    Toi jenkkiplikan moka oli kun e huomioinut uhrihierarkiaa. Olisi käräyttänyt valkoisen keski-ikäisen ukon, niin olisi saanut kehuja. Nyt kävikin niin, että neekeriakka voittaa somepimun.

    Ai niin, miten toi on aina niin söpöä kun aikuinen mies pelaa tietsikkaa.

    VastaaPoista
  3. Huomenta, Veganes ja KKi, ja kiitoksia kommenteistanne.

    Veganes: Hyviä ohjeita. Kuulemma mielenterveyttä parantaa, jos puhuu ahdistavista asioista jonkun kanssa, mutta Twitter ei ehkä ole siihen paras vaihtoehto. Kuten Tynesin tapauksesta huomaamme, Twitter-avautumiset eivät edes välttämättä tule halvemmiksi kuin ammattipsykiatrilla käyminen.

    Tuskinpa Cheek on lopullisesti kadonnut. Ellei hän tee comebackia parin vuoden päästä, ainakin alkaa joksikin laulukilpailutuomariksi. Ja valitettavasti paskuudestaan huolimatta Cheek oli Suomi-räpin parhaimmistoa, mikä kylläkin kertoo enemmän muista Suomi-räppäreistä kuin Cheekistä.

    KKi: Vihreillä on viime aikoina iskenyt vauhtisokeus päälle. Aate alkaa vihdoin saada kannatusta ja heidät aletaan ottaa tosissaan. Sen myötä he ovat alkaneet luulla, että heidän päähänpistonsa ovat oikeasti vakavastiotettavia, ja lopputulos on tällaista. Syvä närkästys siitä, että maailma ei toimi heidän halujensa mukaan, vaikka toiset kovasti yrittävät tulla puolitiehen vastaan ja järkevässä yhteiskunnassa ei vaivauduttaisi edes siihen.

    Joo, Tynesin kohu varmasti johtui suureksi osaksi siitä, että hän unohti uhrihierarkian. Ja luulen, että koska hän heiluttaa nimensä perässä Palestiinan lippua, hän on juuri sellainen tyyppi, joka yleensä ottaa uhrihierarkiat vakavasti ja on aina ensimmäisenä rutisemassa kaikista mahdollisista etuoikeusasetelmista. Hänelle voi sanoa, että no tällä kertaa kävi näin. Kerrankin uhrihierarkiat toimivat oikeuden puolesta.

    Tietsikalla pelaaminen on kivaa, suosittelen. Samalla tavalla aikuiset miehet katsovat telkkua, lukevat kirjoja, juovat viinaa ja juttelevat keskenään muista kuin työ- ja perheasioista. Ja kirjoittavat ja lukevat blogeja. Ihan vain huvikseen.

    VastaaPoista
  4. Lawful evil -ihmisistä sanoisin filosofi Popperia mukaillen, että me tarvitsemme enemmän hyviä instituutioita kuin hyviä ihmisiä.

    Mutta kunpa minäkin voisin pelata tietokonepelejä!

    VastaaPoista
  5. Tuosta eväitä syövästä työntekijästä: mitä jos hänellä on diabetes ja verensokerit on päässy romahtamaan? Silloihan pitää syödä että saa sokerit takaisin ylös.

    Voihan toki olla kysymys siitä, että tuo duunari ei vaan noudata yhtiön politiikkaa ruokailusta, mutta voi olla myöskin jostain muusta kysymys - mikä olisi hyvä muistaa ennenkuin alkaa somessa tuomitsemaan kanssaihmisiä.

    VastaaPoista
  6. Huomenta, Tom ja Timo, ja kiitos kommenteistanne.

    Tom: Toisaalta instituutiotkin ovat vain niin hyviä kuin ihmiset, jotka niiden toiminnasta päättävät. Miksi et voisi pelata?

    Timo: Juuri noin. Koska hyviä syitä syömiselle voi olla vaikka kuinka paljon, en lähtisi täysin sivullisena puuttumaan asiaan, ellei työntekijän toiminnasta olisi jotain konkreettista haittaa. Okei, sääntöjä rikkovat työntekijät nakertavat säännöiltä pohjaa, mutta entä jos minun pitäisi tasoitella verensokereita junassa? Tämä työntekijä tuskin potkisi minua siitä hyvästä laiturille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos instituutiot ovat hyviä, niin pärjätään niiden kanssa, vaikka niitä hoitaisivat pahemmat ihmiset.

      No siksi en voi pelata, koska olen äärikonservatiivi, mitä tulee pelaamiseen. Yli 20 vuotta sitten olin saanut joululahjaksi Windows-pelin The Operational Art of War, joka on vuoropohjainen sotastrategiapeli. Ja siihen sisältyy skenaarioeditori. Olin pelannut pelissä lähes pelkästään itse editorilla tekemiäni skenaarioita.

      Siirryttyäni 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana Windowsin käytöstä Linuxiin, TOAW toimi vielä jonkin aikaa Linuxissa Wine-ei-emulaattorin avulla. Mutta sitten sen toiminta lakkasi.

      Enkä oikein viitsi enää opetella muita pelejä. Olin pelien suoratoistopalvelu Steamin kautta kerran jopa maksanut kaverin luottokortin avulla maksullisen pelin nimeltä Demokratia 3, mutta en kyennyt opettelemaan pelin metodeja. Myöskin olen kokeillut Steamissä joitakin ilmaisia pelejä, mutta en ole niidenkään pelaamista kyennyt oppimaan.

      Vanhalla Jollan kännykälläni olen kuitenkin pelannut yksinkertaista peliä Collapse Jelly. Mutta muuten on pelirintamalla ollut yli kymmenen vuoden aikana lähinnä kuivaa.

      Aivot ovat jäykät.

      Poista
  7. Huomenta taas. Operational Art of Warista on puolitoista vuotta sitten julkaistu nelososa, vaikka onkin kallis, 34€. En tiedä, toimiiko se Linuxilla, mutta kolmososan pitäisi toimia. Sitä taas ei saa Steamista. Harmi, etten ole perehtynyt heksapohjaisiin strategiapeleihin, niin en oikein osaa suositella mitään.

    Meinasin suositella Civilization 2:a, mutta näköjään ihmisillä on ollut vaikeuksia saada sitä toimimaan Linuxilla. Näköjään niille, jotka sitä haluaisivat, suositellaan korvaavaksi vaihdoksi fanien tekemää ilmaista Freeciv-peliä, joka toimii Linuxilla sellaisenaan. Sitä voisi kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista