sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Närkästymistalkoot

Nykyäänhän Suomessa kärsitään suurta puutetta ja kurjuutta. Kesäpakkaset tappavat sadon, sudet syövät karjan ja ihmiset joutuvat järsimään puunkuorta henkensä pitimiksi. Suomen kansan ennennäkemätöntä kurjuutta voi hyvin havainnollistaa sillä faktalla, että tänä vuonna Suomessa syntyy saman verran lapsia kuin 1800-luvun puolivälin suurina nälkävuosina, vaikka silloin lapsentekijöitä oli pari miljoonaa vähemmän.

Tästä huolestuneena SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kehoitti suomalaisia "synnytystalkoisiin". Reaktiot vaihtelivat muiden demarien hävetyksestä feministien raivoon, kaiken muun kansan naureskellessa välissä huvittuneesti.

Joo, olisihan Rinteen pitänyt tajuta, etteivät ihmiset suunnittele perhekokoaan poliitikkojen kehoitusten pohjalta. Ei, vaikka kehoittaja olisi Suomen diktaattori, eikä ainakaan jos hän on jonkin auringonlaskun puolueen puheenjohtaja, jonka nimeäkään suurin osa kansasta ei edes muista.

Toisaalta kaikki kommentit ovat olleet lähinnä muotoa "ei jumalauta mikä juntti", eikä Rinteen varsinaiseen asiaan ole oikeastaan vastattu mitenkään. Niinpä ajattelin olla erilainen nuori ja kirjoittaa postauksen Rinteen puolustukseksi. En siksi, että Rinne ja SDP yleisesti herättäisivät minussa mitään sympatiaa, vaan ihan vain siksi, koska väärässäolijoiden vastustaminen epä-älyllisellä, vaahtoturpaisella ja tunnepohjaisella tavalla on vähintään yhtä ärsyttävää kuin väärässäolijat itse.

Koska puheena on vauvojenteko, ajattelin kuvittaa tämän tekstin söpöillä eläinvauvoilla. Tässä siis pohjoisamerikkalaisen Citheronia regalis -perhosen toukkia.

Nythän on niin, että jos Suomi olisi oikeistolainen valtio, poliitikot voisivat pokkana todeta kansalaisille, että tehkääpä ihan rauhassa niin vähän lapsia kuin uskotte tarvitsevanne elättämään teidät sitten kun ette itse enää pysty työtä tekemään. Valtio ei vaadi teiltä kohtuuttomia, mutta ei se ala teitä ruokkimaankaan.

Demarit kuitenkin ovat vasemmistopuolue, joka on erityisen kiinnostunut kattavasta hyvinvointivaltiosta. Sellaisen pyörittäminen vaatii rahaa. Rahan tienaaminen verotettavaksi vaatii työntekijöitä, nyt ja tulevaisuudessa. Niinpä on täysin loogista, että ihminen, joka toivoo tulevienkin sukupolvien pääsevän nauttimaan hyvinvointivaltiosta, toivoo samalla ihmisten tekevän tulevista sukupolvista mahdollisimman suuria ja tuotteliaita, että sellainen olisi mahdollista.

Rinteen vastapainona meillä on Vihreiden onneksi-ei-puheenjohtaja Emma Kari, joka twiittasi asiaan liittyen näin:
On kyllä pakko sanoa, että synnyttäminen ei ole naisen isänmaallinen talkootehtävä suoritettavaksi valtiolle.
Eikä siinä mitään, oikeassahan hän on. Laissa on monenmoisia kansalaisvelvollisuuksia, mutta lasten tekeminen ei niihin kuulu. Oletan, että Emma myös on johdonmukaisesti muiden kaltaistensa libertaarien ja anarkokapitalistien kanssa sitä mieltä, että suomalaisten oikeudetkin ovat sitten sellaisia, että valtio vain kieltäytyy heittämästä ihmisiä vankilaan asioiden tekemisestä, eivätkä sellaisia, että valtion pitäisi olla koko ajan budjetti ojossa auttamassa, ettei ihmisten itse-ekspression toteutuminen vain jäisi rahasta kiinni.

Katsotaanpas, mitä hänestä Wikipediassa kerrotaan. Helsingin kaupunginvaltuustossa hän on vaatinut kaupunkia järjestämään majoituksen Balkanilta tuleville romanikerjäläisille. Paria vuotta myöhemmin hän on vaatinut kunnallista terveydenhoitoa laittomasti maassa oleskeleville ulkomaalaisille, eli ns. "paperittomille siirtolaisille". Nykyään hänet tunnetaan lähinnä hänen kiihkostaan saada pidettyä Suomessa joka ikinen tänne eksynyt ulkomaalainen, oli heillä jäämiseen edellytyksiä tai ei, mutta Twitter-tilinsä perusteella hän näyttää itse asiassa olevansa enemmän huolissaan koulutukseen kohdistuvista leikkauksista.

En nyt ota kantaa siihen, onko hän oikeassa vai väärässä vaatiessaan lisää valtion rahaa koulutukseen ja ulkomaalaisten kestitsemiseen, mutta sen verran voi silti huomauttaa, että molemmat ovat kallista lystiä.

Nuolimyrkkysammakot kantavat vauvansa selässään sopivaan lammikkoon kasvamaan.

Sitten meillä on demari Liisa Jaakonsaari, joka twiittasi näin:
Ei voi mitään, mutta #synnytystalkoot tuo mieleen kolmannen valtakunnan ja kansallissosialismiin.
Jaakonsaari on europarlamentaarikko, eli hän siis edustaa Suomea ei-niin-kovin-demokraattisessa Euroopan valtiuteen pyrkivässä hallintorakennelmassa, joka mielellään yrittää laajentua itään ja jolla on mielenkiintoisia ambitioita Euroopan kansojen etniseen koostumukseen liittyen.

Ei enempää Jaakonsaaresta, koska en googlettelullakaan saanut oikein selville, millaisia asioita hän kannattaa tai vastustaa. No, hän onkin pidemmän linjan poliitikko, joten hän osaa nämä jutut. Sitten oli demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, joka kyllä oli kommentoinut asiaa enemmänkin, mutta alussa lainaamaani artikkeliin oli lainattu vain facepalm ja "jukran pujut"-kommentti. Twitterissään hän puhuu mm. tällaista:
Tällaisia synnytystalkoita miekin kannatan! Eespäin.
(Artikkelissa selitetään Rinteen tarkoittaneen synnytystalkoilla sitä, että jos tarjotaan ilmaiset iltapäiväkerhot ja varhaiskasvatus sekä pidennetään oppivelvollisuutta, ehkä vanhemmat innostuvat sen myötä tekemään lisää lapsia.)
Vai talkoisiin huudetaan. Ehkä ennemmin lisää kansainvälistymistä, perhevapaiden uudistus ja päivähoitomaksut alas.
Muuten hän on sitä mieltä, että:
Aktiivinen työvoimapolitiikka, perhevapaat, maahanmuutto, eläkejärjestelmä ja koulutus ovat tärkeitä. Korkea työllisyys on kaiken perusta.
Myös Mikkel haluaa kalliita asioita. Onneksi hän sentään ymmärtää, että ne voidaan saavuttaa vain sillä, että työntekijöitä on riittävästi kustantamaan ne.

Keitäs muita siellä oli? Sanna Marin, jonka mielestä:
#SDP haluaa maksuttoman päivähoidon, uudistaa vanhempainvapaat ja parantaa perheiden toimeentuloa. #Synnytystalkoot on onneton sanavalinta.
Miksi noita risuaitoja pitää nykyään olla joka ikisen sanan edessä? Haistakaa nyt jo p#sk#.

Hämähäkkivauva.
Loppupäätelmän aika. Osa noista vaatimuksista on ihan kohtuullisia. Osa jopa sellaisia, että voin ihan mielelläni maksaa veroja niitä varten. Osa taas on sellaisia, että maksaisin mielelläni veroja rahoittaakseni suuren virtuaalitodellisuuskeskuksen, jonne vaatijat voitaisiin varastoida esittämään vaatimuksiaan tietokonesimulaatioille pois oikeita ihmisiä häiritsemästä. Nyt ei ollut siitä kyse.

Kyse on siitä, että toivoisin kalliita asioita vaativien poliitikkojen (sekä tietysti äänestäjien) ymmärtävän, että vaurautta voidaan jakaa vain sen verran kuin sitä tienataan, ja siinä yhteydessä on ihan kohtuullista esittää toive, että tienaajia olisi vielä tulevaisuudessakin. Oli käytetty sanamuoto miten epämuodikas tahansa, ja vaikka se kuinka loukkaisi hedonistis-individualistista nykyfeministiä.

Tietysti sallin senkin, jos joku poliitikko (tai äänestäjä) on sitä mieltä, ettei halua lapsia. Kuten tuli jo todettua, ei sellaista lakisääteistä velvollisuutta ole, eikä tarvitse ollakaan. Sen verran johdonmukaisuutta kuitenkin toivoisin, että jos joku lapsentekopyynnöistä närkästyy niin kovasti, että pitää oikein julkisesti ottaa asiaan kantaa, on turha enää samaan hengenvetoon vaatia asioita, jotka lankeavat yhä vähälukuisempien tulevien sukupolvien kustannettaviksi.

Lopuksi vielä kissa.

8 kommenttia:

 1. Sillee jännää tämä-panemisen-lähes-kriminalisointi. Ihmisellä, kuten muillakaan eläimillä ei ole kuin yksi olemassa olon tarkoitus eli päästä lisääntymään. Parhaiten tämä näkyy hyönteiskunnassa, jossa osa pääsee kerran hässimään ja sitten nirri pois. Rukoilijasirkka, anyone? Tietysti jotkut filosofoivat kaikkea filosofista paskaa existenssistä, mutta hei, tutkimuksia on tehty, missä todistetaan, että mies ajattelee pillua päivittäin, ja naiset saavat lisääntymisilmoituksen kuukauden välein.

  Kun paneminen on mielessä, niin siinä ei muulla aivotoiminnalla ole sijaa. Muuten ei voi selittää Halla-ahoa tai Touko Aaltoa, jotka kumpikin parisuhteessa olevina halusivat nuorempaa pillua, eivätkä varmasti ole ainoita keski-ikäisiä miehiä, jotka näin toimivat. Miksi tyytyä säilörehuun, kun ruoho on vihreää ja tuoretta aidan toisella puolella (en kyl ole varma sen Touon paneman vihreän tuoreudesta)?

  Joskus ravintolassa töissä olleena, aika nopeasti selvisi ns. pattern, miten soidinmenoja käydään. Aika kaavamaista se oli ja on varmasti edelleen.

  Rinne kyllä oli ihan oikeassa, mutta tyypilliseen tapaan syntyi keskustelua keskustelusta eikä itse panemisesta.

  VastaaPoista
 2. Komppaan Pekkaa kybällä, ellen sitten yhdellätoista niin kuin Spinal Tap-orkesterin styrkkareissa aikanaan. Poliittisen rälssimme puolueet vasureista kokoomukseen ovat melko tarkalleen unohtaneet (lienevätkö oppineetkaan) sen tietyn perusasian että verokertymä täytyy ensin tienata ennen kuin sen voi jakaa. Ja samalle porukalle ei sitten taas ole mikään ongelma siinä että tänne köijätään lähi-idästä ja Afrikasta parikymppisiä jätkiä ja siirretään ne samantien pysyvälle eläkkeelle ynnä mainostetaan että näin huoltosuhde paranee.

  Olettaisin, että poliittista uraa suunnitteleville jaettaisiin jonkunlainen ”Economics for dum, dummier, even more dummier and even young politicians”-käsikirja mutta lienen väärässä.

  Pari erityishuomiota käyttämistäsi termeistä:

  ”valtion pitäisi olla koko ajan budjetti ojossa auttamassa, ettei ihmisten itse-ekspression toteutuminen vain jäisi rahasta kiinni.”

  Ässä.

  ”hedonistis-individualistinen nykyfeministi”.

  Ehkä vielä enemmän ässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän lisäisin vielä kyynisen huomion joka lienee alan ammattilaisille kuten Ykälle varsin selvä: aivan kaikkien ihmisten ei pitäisi lisääntyä. Heidän lapsensa kun päätyvät joidenkin muiden kasvatettaviksi.

   Toisaalta näiden anttirinteiden ja vapputaipaleiden lausunnoista on paistanut ja paistaa vähän sellainen asennemaailma, että sehän se olisikin toivottavaa. Sitä on tosin kokeiltu käytännössä Pol Potin Kambodzhassa, vai mikä Khmer se olikaan silloin, mutta tulokset eivät olleet ehkä niin rohkaisevia.

   Vaikka eihän empiirinen kokemus idealistiin voi vaikuttaa: onhan maassamme edelleen kommunisteja, jotka ovat vakuuttuneita kommunismin matemaattisen varmasta toimivuudesta Suomessa. Kun heiltä kysytään, miksei se toiminut Neuvostoliitossa eikä toimi Pohjois-Koreassa, perustelevat he asian hyvin yksityiskohtaisesti mutta kertakaikkisen kestämättömästi.

   Utopiasta on kyse; se kangastelee ihmisen silmissä hamaan loppuun asti. Ihmisen on aina hyvä olla siellä, missä hän ei ole.

   Poista
  2. Vapaahko abortti on myös siitä kiva, kun lapsia ylläpitämään kykenemättömät ihmiset tällä konstein saavat estettyä itseään järjestämästä lapsilleen hirvittäviä oloja.

   Poista
 3. Ja ai niin, olen paraikaa lukemassa moottorisahajonglööri Juha Kurvisen kirjaa reissusta (silloin jo edesmenneen) Kim Il-sungin syntymäpäiville Pohjois-Koreaan. Siinä vasta on edistyksellinen maa!

  VastaaPoista
 4. Iltaa, Cheek-fani, Ykä, Qroquius ja Tom, ja kiitoksia kommenteistanne.

  Cheek: Rukoilijasirkat ovat hardcore esimerkki, mutta vielä erikoisempia ovat Suomessakin tavattavat päivänkorennot, jotka elävät toukkana jopa vuosikausia, mutta aikuisvaihe kestää nimenmukaisesti vain päivän verran, eikä aikuisilla edes ole suuta tai muuta ravinnonnauttimiselintä. Pahimmillaan jotkin lajit elävät aikuistumisensa jälkeen vain muutamia minuutteja. Siinä tulee kiire, jos meinaa saada edes sen ainoan velvollisuutensa suoritettua.

  Olet varmasti oikeassa Halla-ahosta ja Aallosta. Lisäksi muistetaan vielä, että molemmat ovat omissa viiteryhmissään kiistattomia alfakarjuja, joille ei ainakaan tarjonnan puute ole ongelma. En tiedä, millaista naista Aalto kävi sovittamassa, mutta hänhän on feministi, joten hänen kuuluukin antaa kaikille naisille yhtäläiset mahdollisuudet.

  Ja juu, olen itsekin seuraillut soidinmenoja työni puolesta yllin kyllin. Tällä kertaa Rinne oli oikeassa, ja senhän huomaakin siitä, että keskustellaan keskustelusta eikä asiasta. Kun ei voida voittaa argumenttia, yritetään nauraa vastustaja hiljaiseksi.

  Ykä: Kovastihan ne taitavat olla sitä mieltä, että syntyvyys voidaan korvata maahanmuutolla, koska ei kai yksi Homo sovie- eiku sapiens voi olla toista kummempi. Ja paha tuohon on vastaankaan väittää, koska se olisi rasismia sellainen. Tuollaiselle kirjalle olisi kovasti tarvetta, mutta ihan jo peruskoulun matikankirjoja jakamallakin pääsisi jo pitkälle.

  Kiitos kehuista. Pitkästä aikaa olin itsekin tyytyväinen kirjoitukseni kielelliseen tasoon.

  Qroquius: Joo, kommunistien perusargumentti on, että aina, kun kommunismia on kokeiltu, jokin yksityiskohta on tehty väärin, ja jos se muutettaisiin ja yritettäisiin uudestaan, sillä kertaa varmasti onnistuisi. Oma vastaukseni on, että laitapa peukalo pölkylle, niin minä hakkaan sitä vasaralla niin, että pidän joka lyönnillä varresta eri otteella kiinni, ja sano sitten, kun löytyy sellainen lyöntityyli, joka tuntuu hyvältä.

  Tom: Teoriassa joo, mutta toisaalta ne, jotka eivät lapsia kykene ylläpitämään, eivät useinkaan ole tarpeeksi fiksuja aborttiin tai muuhun ehkäisyyn, kun taas monet niistä, jotka abortteja tekevät, olisivat ihan kelvollisia vanhempia, jos uskaltaisivat yrittää.

  Pohjois-Korea onkin edistyksellinen maa. Ei turhaa kerskakulutusta, ruokatuotanto riittäisi sopivasti paljon pienemmälle väestölle, ja nykyään niillä on rauhanohjuksiakin. On se Trump kamala tyyppi kun uhkaa pakottaa rakastetun johtajan aloittamaan ydinsodan olemalla suostumatta hänen vaatimuksiinsa.

  VastaaPoista
 5. Talkoot?
  Parempi konsti: Kaikki matuihin haaskattavat rahat stop ja ne jaetaan synnyttäville äideille, tietysti verottomana.

  VastaaPoista
 6. Päivää, Veikko, ja kiitos kommentista.

  Tuollaista politiikkaa minäkin voisin kannattaa. SDP on kuitenkin tainnut jo tiensä valita, emmekä me tuollaisia aloitteita pääse kuulemaan.

  Kymmenisen vuotta sittenhän demarit olivat valinnan edessä: ruvetako maltilliseksi kansallismieliseksi vasemmistopuolueeksi, vai vihervasemmistolaiseksi maailmanparannuspuolueeksi. Ensimmäisen vaihtoehdon valitsemalla ne olisivat täyttäneet tyhjiön, jonka sittemmin täytti Persut. Tilausta Persuille ei olisi koskaan tullutkaan ja SDP olisi säilyttänyt valta-asemansa, ellei jopa noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi.

  Sen sijaan ne päättivät valita vihervasemmistolaisuuden tajuamatta, ettei SDP kuitenkaan voi haastaa radikaaliudessaan Vihreitä ja Vasemmistoliittoa. Maltilliset ja kansallismieliset äänestäjät lähtivät, radikaaleja ei tullut tilalle. Hyvää yötä demaripuolueelle.

  VastaaPoista